Mat vin og kultur weekend fra torsdag til mandag med sydfransk mat, vin og kultur som tema. Arrangeres for grupper på 6-8 personer i oktober og begynnelsen av mai.

Velkommen til MAT VIN KULTUR WEEKEND i verdens største vinproduserende område. Til en spennende blanding av slott, vingårder og unge, dyktige produsenter som har markert seg både i Frankrike og internasjonalt. Languedoc/Occitanie er fortsatt for mange et uutforsket område med vin, særpreget kultur og mat i grenselandet mellom det provencalske kjøkken og de catalanske tradisjonene litt lenger sør.

Et perfekt reisemål for en hyggelig og innholdsrik langweekend med mat, vin og kultur som tema for grupper på 6-8 personer. Dere innlosjeres i vinlandsbyen Roquefort-des-Corbieres og herfra når vi alle opplevelsene for weekenden.

PROGRAM FOR HELGEN

Torsdag:

Etter landing i Toulouse drar vi direkte til den gamle vinbyen Limoux i hjertet av Languedoc, for lunch på Place de la Republique.

Helt fra 1500-tallet har benedictinermunkene i Abbaye de Saint-Hillaire produsert musserende vin kjent som Blanquette de Limoux.  Ja det var faktisk her tradisjonen med musserende vin startet, flere hundre år før Champagne. Fortsatt er Limoux, i tillegg til Champagne, et senter for gode musserende franske viner.

Etter lunch besøker vi den fremste vinhandleren i Languedoc, med et fabelaktig utvalg av områdets viner, for en presentasjon og smaking av musserende viner og utvalgte viner fra mindre produsenter.

Besøket i Limoux avsluttes med en liten tur langs elven Aude, og en kaffe på byplassen før vi begir oss østover mot Roquefort des Corbieres med ankomst og innkvartering. Før middag er det tid for en rusletur i byen og informasjon om programmet for helgen.

Fredag :  

Nå begynner slottsbesøkene, og vi starter med det kjente Château de Lastours bare et lite stykke inn fra Lastours Middelhavetskysten oppe i Corbieresfjellene. Med eierskifte i 2004 er det investert stort i oppgraering, kartlegging av terroirkvalitet og nytt produksjonsanlegg, og vinene deres står i stil med dette. Omvisning og smakning, ikke minst av deres kjente Grand Reserve. Så er det tid for lunch på Prés de la Fontaine. Settingen er enkel, men råvarene er lokale og kokkene førsteklasses.

Etter slottsbesøk og lunch drar vi i kloster. Abbaye Fontfroid er et av de best bevarte komplette klosteranlegg, og i tillegg en betydelig vinprodusent. Klosteret og vinproduksjonen har 900 års tradisjoner, og selv om klosteret for lengst er nedlagt, fortsetter vinproduksjonen. Her er vi fortsatt i typisk Languedoc/Occitanie vinområde. Lokale druer, varme somre med kjølende vind og kalkholdig jordsmonn danner basis for typiske viner for området. Så her er det noe for de fleste, et stort kloster som forteller om munkeliv og rikdom, vinmarker og vinsmaking og ikke minst klosterets rosehage med mer enn 3000 roser. Et nydelig sted å avslutte dagens program.

hage_og_søylegangDSC00811smaking_lastourslastours_flere_tønner

Lørdag :

Vi starter med en rask frokost, for det store matmarkedet Les Halles i Narbonne venter ikke. Dette er et levende og tradisjonsrikt matmarked, preget av fagkunnskap, fantastisk utvalg og lokale råvarer, det absolutt motsatte av en turistmaskin. En uovertruffen mulighet til å sikre seg alle slags smaksprøver av det typisk franske, det regionale og det lokale. Vi er med, forklarer, viser og hjelper. vin-matformageri

Narbonne er en nydelig og typisk sydfransk by. Canal de la Robine går tvers gjennom byens sentrum, og det gamle middelalderkvarteret  ved katedralen og rådhuset byr på små restauranter og elegante butikker. Midt på Byplassen er den gamle romerriksveien Via Domita gravd frem. Både romerriksveien  og katedralen, kjent for sine glassmalerier, er vel verdt et besøk. Fra Narbonne drar vi til Gruissan, en gammel befestet havneby, kjent for produksjon av havsalt. Byen er beliggende like ved vinområdet La Clape, som vi besøker etter lunch.

Fortsatt er de gamle saltanleggene ute i de lavtliggende områdene i full drift. Produksjonsmetoden har nesten ikke endret seg på mer enn tusen år. Vi følger produksjonen gjennom de forskjellige stadier, besøker muséet med gammelt utstyr og kunstutstilling. Her kan handles  nydelig havsalt, honning og tapenader før eller etter lunch i den enkle, men særpregede bistroen,  La Cambuse du Saunier, beliggende helt ute blant salinene.

Så bærer det rett inn i  La Clape, til  Château l’Hospitalet , et av regionens mest anerkjente vinslott, for smaking fra slottets imponerende produksjon. Slottet er en tradisjonsbærer, men også en representant for nytenking og moderne vinproduksjon, og resultatet er imponerende.

Dagen avsluttes med 6 retters middag hentet fra østersfarm og marked, supplert med vin fra Château de Lastours og Chateau l’Hospitalet.

vin-matfiskvinkjeller kopiMat_1

Søndag :

Etter frokost tar vi riksveien sydover til Collioure, av mange betraktet som Frankrikes vakrest beliggende gamle fiskerleie.

Byen ligger idyllisk til der Pyrenéene stuper i Middelhavet. For hundre år siden var den kubismens og fauvismens hjemsted. Elsket av  Matisse, Picasso, Dufy og Braque. De var tiltrukket av lyset, men også av  at det den gang var et billig sted å tilbringe sommeren.

I dag er byen populær med gallerier og små butikker i de smale brosteinsgatene. Vi rusler langs strandkanten, nyter havutsikten og de gamle befestningene før vi oppsøker motivene fra Henri Matisse og André  Derain. Langs Le chemin du Fautisme er 20 reproduksjoner av deres arbeider  plassert nøyaktig hvor bildene opprinnelig ble malt, og hvor perspektivene er fanget i oppsatte stålrammer.

Lunch inntas  på en av de mange restaurantene i strandkanten, men kaffen sparer vi til baren på Les Templier, det gamle kunstnerhotellet like nedenfor Château Royal. På hotellet henger mer enn 2000 bilder malt av kunstnere som har bodd der, og i baren er det definitivt ikke ledig veggplass til flere.

Så bærer det hjemover igjen. Resten av dagen kan brukes til å komme nærmere vinens røtter. Vi går veien innover i vinmarkene mot nærfjellene, og følger et stykke av catharenes eldgamle stier innover i Corbieresfjellene. De samme stiene har mer enn to tusen års tradisjon som del av romernes nettverk av veier og stier som fører inn mot Pyreneene og videre mot Santiago de Compostela helt vest i Galicia. Vi følger med et stykke, opplever det særpregede landskapet, men snur ved den 2000 år gamle milepælen fra den romerske riksveien Via Domitia og vender nesen hjemover igjen. Middag på huset.

modne_druercollioureiramme Colliourestrand

Mandag :  

Etter frokost er det  avreise og transport til flyplassen

Pris : kr. 8.400,- pr. pers. inkluderer :

4 overnattinger i dobbeltrom

4 frokoster

4 middager

Vann og vin fra smakningene til middager

Kaffe og the  på huset

3 vinsmakningsprogram

Transport til og fra arrangementer

For spørsmål, kontakt oss her eller telefon 934 60 832

Vi lager også stemningsfull førjuls-variant av dette programmet i begynnelsen av desember på forespørsel.

For å få fullt utbytte av dette weekendprogrammet forutsettes det at dere flyr til Toulouse med ankomst på formiddagen.

Flyreise er ikke inkludert. 

Vi kan også skreddersy  turer for grupper på minimum 6  –  max. 8 personer.  Innholdet i turene kan settes sammen av elementer fra de ulike ukeprogrammene. Se ukeprogrammene.  For eksempel kan ett av arrangementene, enten fredagens eller søndagens byttes ut med en dag på sykkel eller fjelltur.

Langhelg kan også gjøres fra torsdag til søndag eller evt. onsdag til mandag. Ta kontakt og be om pristilbud.

Grunnet Covid-19 har vi valgt å legge ned virksomheten i Middelhavsliv. Vi takker for mange gode minner og fine opplevelser gjennom årene sammen med våre gjester.

Sammen skaper vi gode opplevelser